Gebruik van natuurkunde in het dagelijks leven – voorbeelden van natuurkunde in ons leven

Gebruik van natuurkunde in het dagelijks leven - voorbeelden van natuurkunde in ons leven
Gebruik van natuurkunde in het dagelijks leven - voorbeelden van natuurkunde in ons leven

Waar wordt natuurkunde in ons dagelijks leven gebruikt? Waar bestaat fysica in ons leven? Voorbeelden en uitleg van de gebruiksgebieden van natuurkunde in het dagelijks leven.

Toepassingen van natuurkunde in het dagelijks leven

Natuurkunde strekt zich uit tot uw dagelijkse leven en definieert beweging, kracht en energie. Natuurkunde is aan het werk bij activiteiten zoals lopen, autorijden of telefoneren. Voor het dagelijks leven maken alle technologieën die u kunt zien gebruik van de wetten van de natuurkunde.

Door natuurkunde kunnen we natuurlijke fenomenen beter begrijpen en in verband brengen met onze dagelijkse activiteiten. Op deze manier kunnen we niet alleen resultaten proberen en verifiëren, maar ook uitleggen hoe en waarom dingen gebeuren.

Door de kennis van de natuurkunde op ons leven toe te passen, kunnen we oplossingen voor verschillende problemen analyseren, evalueren en onderscheiden. Fysica bestaat niet alleen in laboratoria, maar overal waar we kijken.

Eenvoudige mechanische apparaten

Een van de gemakkelijkste manieren om de wetten van de fysica in werking te zien, is door een wip in een speeltuin te observeren. Het bestaat uit wipstoelen en een steun. De twee tegengestelde krachten houden elkaar in evenwicht, en wij op en neer hebben plezier door deze balansen te doorbreken. In hetzelfde park zien we ook een glijbaan. Een voorbeeld van een hellend vlak dat een trap verbindt die afdaalt met een glijbaan, wat het effect van de zwaartekracht vertraagt. Bij het instappen worden we door de zwaartekracht naar beneden getrokken, langzaam genoeg om veilig te zijn, maar snel genoeg om plezier te hebben.

The Laws of Transport and Newton

De transportindustrie is niet vreemd aan het gebruik van alledaagse natuurkunde. Auto’s en treinen; Het maakt gebruik van het wiel dat zorgt voor een soepele, gelijkmatige beweging. Newton’s bewegingswetten, fysische wetten zoals mechanische kracht, versnelling, actie, reactie en traagheid worden gebruikt bij transport. Vliegtuigen zijn een paar stappen verder gegaan met het gebruik van fysica, terwijl de lift werkt volgens de wetten van de fysica. Als we het spel spelen volgens de regels van de natuurkunde, kunnen vliegtuigen worden geproduceerd die kunnen vliegen als vogels.

Relativiteit en moderne communicatie

Fysica is volkomen relatief. De natuurkunde resoneert met Einsteins speciale en algemene relativiteitstheorieën. Het werk van Einstein is bijvoorbeeld erg belangrijk voor de gps in je telefoon. Het ontvangt radiosignalen van verschillende satellieten in een baan om de aarde en berekent nauwkeurig uw positie binnen enkele centimeters. Omdat de snelheid en hoogte van de satellieten het signaal enigszins veranderen, past de smartphone de resultaten aan met behulp van de theorieën van Einstein. Zonder de helpende hand van de relativiteitstheorie zou gps niet zo nauwkeurig en nuttig zijn.

Fysica en biologie

göz kaş

Zelfs tijdens het lezen van deze zin is de natuurkunde aan het werk. Ogen zijn in vele soorten geëvolueerd – verschillende voorbeelden van convergente evolutie die profiteren van het elektromagnetische spectrum. De oren horen de geluiden die worden geproduceerd door de beweging van luchtmoleculen. En het is gebaseerd op de chemie, energie en fysica van moleculen die alle biologie aansturen. Planten absorberen bijvoorbeeld elke dag zonlicht, water en kooldioxide, vormen glucose en geven zuurstof af als bijproduct.

Lucht

Klimaat is het resultaat van fysieke gebeurtenissen die zich manifesteren in de atmosfeer en het aardoppervlak. Weersvoorspellingen zijn de manier om alle klimaatveranderingen bij te houden en te proberen gebeurtenissen te voorspellen. Meteorologie is een tak van de natuurkunde .

We zijn omgeven door gasmoleculen die constant in beweging zijn. Wanneer het aardoppervlak heet wordt, stijgt hete lucht en voert deze energie naar de wolken. Lucht verplaatst zich van hogedrukgebieden naar gebieden met lagere druk.

Vervolgens koelen de waterdruppels af en groeien ze, waardoor regen ontstaat. De roterende beweging van de aarde voegt factoren toe die de atmosferische stroming destabiliseren.

Verse eieren

taze yumurta

Verse eieren zijn dichter en zinken daarom naar de bodem van een glas water.

{ 5} Dichtheid is een fysieke eigenschap die we kunnen meten en gebruiken om stoffen van elkaar te onderscheiden. Een vers ei is bijvoorbeeld dichter dan water en zinkt wanneer het in een glas koud water wordt geplaatst. Oude eieren drogen op en er komt lucht binnen, waardoor hun dichtheid afneemt. Daarom: als de eieren drijven, zijn ze oud!

Bubbels

Als je het rietje in een zeepoplossing laat weken, kun je bellen in de bubbels maken.

Wie was er niet enthousiast over het maken van vloeibare zeep en bubbels? Deze bellen en het schuim dat in water wordt gevormd als we wasmiddel gebruiken, zijn te wijten aan het effect van sommige moleculen op de oppervlaktespanning. Bedenk dat oppervlaktespanning de eigenschap is die vloeibare cohesieve moleculen aan het oppervlak houdt.

Detergentia worden gekenmerkt door het zijn van amfipatische moleculen, dat wil zeggen dat ze enerzijds water aantrekken (hydrofiel) en anderzijds afstoten (hydrofoob).

Wanneer we een druppel afwasmiddel in het water doen, vormt zich een kwetsbare film of een laag wasmiddelmoleculen op het wateroppervlak, dus als we het water met zeep mengen, probeert het hydrofobe deel wanhopig uit het water te ontsnappen en de opgeloste lucht vast te houden.

Draadloos internet {9 }

wifi

De meesten van ons hebben wel eens golven zien ontstaan ​​in water. Er zijn echter golven in verschillende “kleuren” en “smaken”. Geluid is een golf die door de lucht beweegt; licht is ook een golf die door magnetische en elektrische velden gaat.

Zichtbare en onzichtbare golven omringen ons. Het meest opvallende kenmerk van golven is hun golflengte, dwz de afstand tussen de piek van de ene golf en de piek van een andere golf. Golven van verschillende lengtes interfereren niet met elkaar, wat een voordeel is. Dit is hoe we een radio kunnen bedienen terwijl we praten op een mobiele telefoon of verbinding maken met internet via wifi. Al deze explosie van technologische audiovisuele informatie komt voort uit studies van golffysica.

Yayım tarihi
fysica olarak sınıflandırılmış

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir