Het effect van landvormen, aspect en helling op temperatuur – factoren die het klimaat beïnvloeden

Het effect van landvormen, aspect en helling op temperatuur - factoren die het klimaat beïnvloeden
Het effect van landvormen, aspect en helling op temperatuur - factoren die het klimaat beïnvloeden

Wat zijn de effecten van bodemvorm, aspect en helling op de temperatuur? Wat zijn de factoren die het klimaat beïnvloeden? is een resultaat. Verschillende landvormen zoals bergen, vulkanen, vlaktes en de zee hebben een zeer lovenswaardig effect op de lokale en wereldwijde weersystemen van de wereld.

yer şekilleri ve sıcaklık

Er zijn vijf factoren die het klimaat beïnvloeden. Deze worden hieronder samengevat.

 • Breedtegraad
  Hoe verder weg van de evenaar, hoe groter het temperatuurbereik. Ook dalen de temperaturen verder van de evenaar. Dit komt doordat de zonnestralen zich over een groter landoppervlak verspreiden terwijl u zich van de evenaar verwijdert. Dit komt door het gekromde aardoppervlak.
 • Hoogte
  Temperaturen dalen met de hoogte. In hoger gelegen gebieden is de lucht minder dicht en kan deze de warmte niet zo gemakkelijk vasthouden. De temperatuur daalt gewoonlijk met 1 ° C voor elke 100 meter hoogte.
 • Winden
  Als de wind uit een warme regio komt, stijgen de temperaturen. Als de wind uit koude streken waait, zal de temperatuur dalen. Zuidenwinden zijn meestal warm, terwijl noordenwinden koude lucht brengen.
 • Afstand tot de zee (terrestrisch)
  Het land warmt sneller op en koelt sneller af dan de zee. Daarom hebben kustgebieden een lager temperatuurbereik dan in het binnenland. Aan de kust zijn de winters warm en de zomers koel. De temperaturen in het binnenland zijn hoog in de zomer en koud in de winter.
 • Baku, helling
  De hellingen die naar de zon gericht zijn, zijn warmer dan die zonder. Om deze reden zijn hellingen op het zuiden op het noordelijk halfrond over het algemeen heet. Op het zuidelijk halfrond zijn de naar het noorden gerichte hellingen echter het heetst.

De rol van waterlichamen in de wereldwijde temperatuur- en weersveranderingen

Grote watermassa’s absorberen en geven warmte af in een zeer langzame cyclus. Aan de andere kant ondergaat landmassa een sneller verwarmings- en koelingsproces. Dit veroorzaakt dag en nacht een groot temperatuurverschil op het land of rond watermassa’s. Deze constante verwarming en afkoeling heeft invloed op wind en regen.

De rol van landvormen op de temperatuur en het weer op aarde.

De opwarming van de landmassa gedurende de dag veroorzaakt een enorme luchtconvectie en er vormen zich snel wolken. . Dit onderscheidende kenmerk speelt een belangrijke rol bij het genereren van wind, zeebriesjes, moessonwinden.

Het conflict tussen weersomstandigheden en landmassa kan ook het weer in de wereld beïnvloeden en veranderen. Dit wordt gezien wanneer regen of orkanen landen en landen. Normaal gesproken, wanneer een storm door een bergketen, terrein of zelfs gebouwen trekt, wordt zijn draai gestopt door een obstakel dat de wind vertraagt ​​en de versnelling vermindert. Dit verzwakt de storm en heeft een grote invloed op de kracht ervan.

Heuvels en bergketens hebben ook invloed op ons weer. Wanneer lage druk een heuvel of bergketen nadert, beweegt de wind omhoog en verspreidt zich. Hiermee neemt de rotatiesnelheid van de wind af en gaat daarbij de meeste kracht verloren.

Regenschaduwgebieden worden ook gecreëerd door enorme bergen. Wanneer een berg de luchtstroom blokkeert, stijgt de luchtstroom, waar deze condenseert, neerslaat en regen valt. Als gevolg hiervan zijn berghellingen en bases over het algemeen gebieden met zware regenval. Het gebied waar normaal gesproken neerslag valt, wordt de naar de wind gerichte zijde of het naar de wind gerichte deel van de berg genoemd.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir