Hoe vindt gegevensoverdracht plaats in glasvezelkabels? Hoe werkt het?

Hoe vindt gegevensoverdracht plaats in glasvezelkabels? Hoe werkt het?
Hoe vindt gegevensoverdracht plaats in glasvezelkabels? Hoe werkt het?

Hoe werken glasvezelkabels, hoe vindt gegevensoverdracht plaats? Toepassingsgebieden en werking van glasvezelkabels.

Fiber optik

Wat is glasvezel?

Informatie kan op vele manieren worden overgedragen waarmee u waarschijnlijk bekend bent, zoals draadkabels en radiogolven. Glasvezel is een andere manier om informatie te verzenden, maar in plaats van fysieke kabels of radiogolven gebruikt glasvezel licht om informatie over te brengen. Informatie wordt gecodeerd in een lichtstraal onder een buis van glasvezel, glas of plastic. Historisch gezien is dit ontwikkeld in de jaren 1950 om artsen te helpen bij niet-chirurgische visualisatie van het menselijk lichaam met behulp van endoscopen. Slechts tien jaar later werd deze technologie gebruikt om telefoongesprekken razendsnel te verzenden.

Wat is optische technologie?

Een glasvezelkabel bestaat uit meerdere optische vezels, dunne plastic of glazen draden. Een optische kabel kan ten minste twee vezels of honderden vezels bevatten. Elke streng is dunner dan het gemiddelde menselijke haar en kan tienduizenden telefoontjes verzenden. Informatie wordt overgedragen tussen zender en ontvanger door puur op licht gebaseerde technologie.

In een eenvoudig scenario gebruikt de zender een laser om relevante informatie om te zetten in lichtpulsen. Deze lichtpulsen worden vervolgens over de glasvezelkabel verzonden en kunnen aan het andere uiteinde worden gedetecteerd. De ontvanger gebruikt vervolgens een lichtdetector of foto-elektrische cel om de lichtpulsen om te zetten in originele informatie.

Fiber optik

Hoe werkt het

De lichtpulsen zijn in wezen elk van de glasvezelkabels. Het zijn kleine lichtdeeltjes die door een optische vezel worden teruggekaatst. Licht wordt in de buis opgesloten met behulp van twee dingen: het principe van totale interne reflectie en de structuur van de kabel. Licht dat beweegt in een transparante glasvezel kan uit de randen weglekken, maar als het licht in een ondiepe hoek op het glas valt, treedt totale interne reflectie op en wordt het licht gevangen in de glasvezel. De optische kabel zelf bestaat uit twee afzonderlijke delen. De kern van de kabel waar het licht doorheen gaat, zit in het midden. De coating is een glaslaag rond de kern die de lichtsignalen in de kern helpt af te schermen.

Waar wordt het voor gebruikt?

Glasvezelkabels worden gebruikt om informatie over te brengen voor verschillende toepassingen, zoals computernetwerken en uitzendingen. Voor computernetwerken zorgen glasvezelkabels voor informatieoverdracht met minder verzwakking, storingsvrij en een hogere bandbreedte. Met andere woorden, informatie kan worden verzonden tot tien keer de normale afstand voordat het signaal moet worden versterkt. Dit verlaagt zowel de bedrijfs- als onderhoudskosten. In tegenstelling tot traditionele koperen kabels is er geen elektromagnetische interferentie, wat resulteert in een betrouwbaardere signaalkwaliteit. In vergelijking met conventionele kabels kunnen glasvezelkabels veel meer gegevens per gebruikt ruimtelijk volume vervoeren. Omroepbedrijven gebruiken ook glasvezelkabels vanwege hun hogere informatieoverdrachtcapaciteit en betere signaalkwaliteit.

Yayım tarihi
wetenschap olarak sınıflandırılmış

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir