Landvormen van de Zwarte Zee-regio – geografische fysieke eigenschappen en kaart

Landvormen van de Zwarte Zee-regio - geografische fysieke eigenschappen en kaart
Landvormen van de Zwarte Zee-regio - geografische fysieke eigenschappen en kaart

Wat zijn de landvormen in het Zwarte-Zeegebied? Informatie over de landvormen en kenmerken van het Zwarte-Zeegebied.

Karadeniz Bölgesi Yer şekilleri

Landvormen in het Zwarte-Zeegebied

Noord-Anatolische bergen bevinden zich in de regio. Noord-Anatolische bergen III. Het bevindt zich in het Alpine-Himalaya-systeem dat in de geologische tijd is gevormd. De Noord-Anatolische bergen die zich in oost-westelijke richting uitstrekken, strekken zich evenwijdig uit aan de Zwarte Zee. Het is een erg heuvelachtig en hoog gebied. Hoewel het meest bergachtige deel van de regio het oostelijke deel van de Zwarte Zee is, is het Midden van de Zwarte Zee vlakker en over het algemeen bedekt met vlaktes.

Het ruige en bergachtige terrein van de Zwarte Zee-regio heeft de volgende gevolgen veroorzaakt:

  {9 } *** Het verschil tussen het werkelijke gebied en het geprojecteerde gebied is groot.
 • *** De kosten van de aanleg van wegen zijn hoog.
 • *** De landbouwgebieden zijn smal en de landbouwhellingen en zeer smalle kustvlaktes en het binnenland
 • *** Het is moeilijk om machines te gebruiken in de landbouw omdat de landbouwgebieden hellend zijn. Het gebruik van menselijke en dierlijke kracht gaat nog steeds door.
 • *** Het is de regio waar aardverschuivingen het meest voorkomen vanwege de hoge helling van de helling en het hoge regenachtige klimaat. Door aardverschuivingen veroorzaakte meren werden gevormd in de regio.
 • *** Omdat de landbouwgrond smal en gefragmenteerd is, zijn er verspreide landelijke nederzettingen te zien.
 • *** De smalle landbouwgebieden dwongen de mensen tot veeteelt en visserij.
 • { 9} *** De smalle en gefragmenteerde landbouwgronden hebben geleid tot een laag landbouwareaal per hoofd van de bevolking, wat heeft geleid tot de migratie van het grootste deel van de bevolking naar grote steden.

 • *** Het debiet van rivieren, het potentieel van hydro-elektrische energie en mechanische erosie

Noord-Anatolische bergen die parallel aan de kust langs de Zwarte Zee lopen, zijn drie rijen in de westelijke Zwarte Zee. Küre ligt aan de kust, Bolu en İlgaz in het midden en het Köroğlu-gebergte in het binnenste. Het Canik-gebergte in de Midden-Zwarte Zee ligt ver achter de kust in een rij en lager. In de oostelijke Zwarte Zee zijn de bergen in twee rijen en erg heuvelachtig. Het bereikt de hoogste piek in deze sectie. Er zijn de Rize- en Giresun-bergen aan de kust en de Çimen-, Kop-, Mescit- en Yalnızçam-bergen in de binnenste rij.

De volgende resultaten zijn gevonden in de Zwarte Zee-regio, waar de bergen parallel aan de kust liggen:

 • ** * Er is een longitudinaal kusttype gevormd.
 • *** De kusten zijn niet erg ingesprongen. Het verschil tussen de werkelijke lengte van de kust en de lengte van de vlucht van de vogel is klein.
 • *** Omdat er voor de kust maar heel weinig natuurlijke formaties zijn, zoals eilanden en schiereilanden, worden de havens beschermd door golfbrekers, de havens zijn kunstmatige havens. De enige natuurlijke haven van de regio bevindt zich in Sinop.
 • *** Kliffen zijn gebruikelijk langs de kust. Stranden en stranden zijn niet te lang.
 • *** De vlaktes aan de kust zijn erg smal, behalve in het Midden van de Zwarte Zee. Terwijl de bergen zich van de kust in de Midden-Zwarte Zee verwijderen, zijn de deltavlaktes van Çarşamba en Bafra gevormd.
 • *** Het continentale plat (plat gebied) is vrij smal. Het breedste deel van het continentaal plat zijn de kusten van de Midden-Zwarte Zee.
 • *** Beken komen uit de top van de bergen en bereiken de zee na een korte stroom op een zeer glooiende helling. De lengte van de stromen is kort en de algemene stroomrichting is van zuid naar noord.
 • *** Het stroomdebiet, het energiepotentieel en het mechanische erosievermogen zijn hoog.
 • *** Vervoer tussen de kust en het binnenland is moeilijk. Vervoer wordt verzorgd via bepaalde passages. De kosten voor de aanleg van wegen zijn hoog.
 • *** Het achterland van de havens aan de kust is smal. Het achterland van de havens van Samsun en Trabzon, die het transport tussen de kust en het binnengebied hebben verbeterd, is breed. Om deze reden konden deze twee havensteden zich ontwikkelen, terwijl de andere zich niet konden ontwikkelen omdat hun achterland smal was. (De reden voor de ontwikkeling van Zonguldak aan de kust is de aanwezigheid van steenkoolafzettingen en een nabijgelegen ijzer- en staalfabriek.)
 • *** De belangrijkste toegangswegen zijn in oost-west richting en volgen de kust. Om deze reden verzamelt de meerderheid van de bevolking zich aan de kust.
 • *** Bergen die evenwijdig aan de kust lopen, voorkomen dat de vochtige zeelucht afkomstig van de Zwarte Zee het binnenste deel van de regio binnenstroomt. Om deze reden zijn er verschillen in klimaat, vegetatie en menselijke economische kenmerken ontstaan ​​tussen de kust en het binnenland.
 • *** Hellingsneerslag (orografische neerslag) vindt plaats langs de kust.

ROTSEN EN MEREN

Het aantal streams in de regio is vrij hoog. In feite is het onze regio met het grootste aantal stroomgebieden. Stromen zijn over het algemeen kort van lengte en smal in bassins. Ze halen hun middelen van de toppen van bergen die parallel aan de kust lopen. Bedhellingen, stroomsnelheden, energiepotentialen en erosiekrachten zijn vrij hoog. Omdat het neerslagregime in de regio regelmatig is, zijn de rivierregimes min of meer regelmatig. De factor die verhindert dat de rivierregimes perfect regelmatig zijn, zijn de buitensporige bodemhellingen. Ze bereiken de meest stromende in het lenteseizoen wanneer de sneeuw smelt.

De grootste rivieren van de regio zijn Çoruh (die uitmondt in de Zwarte Zee vanuit Batumi in Georgië), Yeilırmak, Kızılırmak, Filyos (Yenice) en Sakarya. De Sakarya-rivier verzamelt een deel van zijn bronnen in deze regio en stroomt naar de Marmara-regio en mondt uit in de Zwarte Zee. Alleen de rivieren de rivieren Yeriate en Kızılırmak hebben een deltavlakte gevormd. Omdat het continentaal plat breder is en de achterkant van de kust vlak is op de kust waar ze stromen.

Omdat de landvormen van het Zwarte-Zeegebied erg ruw zijn, konden er geen grote meren ontstaan. Deze meren zijn meren en gletsjermeren. Er zijn zeer kleine gletsjermeren op de toppen van de Noord-Anatolische bergen. Sommige van de vaste meren zijn kunstmatig. Dit zijn de Almus-, Hasan Uğurlu-, Suat Uğurlu-dammen op de Yeililırmak-, Derbent- en Altınkaya-dammen op Kızılırmak en de Sarıyar- en Gökçekaya-dammen op Sakarya. Damconstructies in de Coruh-rivier en de Firtina-stromen zijn nog aan de gang. Behalve kunstmatige barrièremeren zijn er ook door aardverschuivingen aangelegde meren. Dit zijn: Tortum, Sera, Abant, Yedigöller. Er zijn ook kustmeren in de Bafra Delta Plain.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir