Verschillen in vergelijking van windturbines met horizontale en verticale as

Verschillen in vergelijking van windturbines met horizontale en verticale as
Verschillen in vergelijking van windturbines met horizontale en verticale as

Wat zijn de voor- en nadelen van windturbines met horizontale en verticale as in vergelijking met elkaar en hun vergelijking?

Er zijn twee hoofdcategorieën voor het ontwerp van windturbines: horizontale en verticale as. De turbine met horizontale as heeft typisch een driebladige verticale propeller die de wind in de tegenovergestelde richting vangt. De verticale turbine heeft een reeks bladen die rond een verticale as draaien. Elk type heeft voor- en nadelen en is geschikt voor verschillende omgevingen.

yatay ve dikey eksenli rüzgar türbinleri

Windrichting en -snelheid

Om goed te kunnen werken, heeft de turbine met horizontale as de wind nodig om loodrecht op de bladen te stromen. Als hij uit een andere richting waait dan waar de wieken naar kijken, haalt de turbine veel minder energie uit de wind. Om veranderingen in de windrichting op te vangen, heeft de turbine een gieraandrijving die de richting van de eenheid draait. De aandrijving past zich echter langzaam aan aan veranderende richtingen, aangezien deze de gehele turbine- en propellersamenstelling moet draaien. Omgekeerd werkt een verticale turbine goed ongeacht de windrichting, waardoor hij beter geschikt is voor stedelijke gebieden met hoge gebouwen waar windturbulentie heerst. Het ontwerp van de verticale as maakt het mogelijk om bij lagere windsnelheden te werken dan mogelijk is met de horizontale turbine.

Windenergie-efficiëntie

Turbines met horizontale as zetten een groter deel van de windenergie om in nuttige mechanische beweging omdat de wieken in de richting van de wind draaien. het staat rechtop en de vleugels ontvangen energie gedurende hun hele bewegingsbereik. Ter vergelijking: schoepen op een turbine met verticale as zijn in het nadeel in termen van efficiëntie doordat ze alleen aan de voorkant windenergie opvangen;

Mechanische complexiteit en spanning

De turbine met horizontale as is mechanisch ingewikkelder dan het verticale ontwerp, omdat er een afbuigmechanisme voor nodig is om zich aan te passen aan de veranderende windrichting. De gyroscopische beweging van de roterende bladen van een turbine met horizontale as genereert spanning wanneer het afbuigmechanisme roteert om de wind op te vangen. Na verloop van tijd kan de spanning de turbinebladen en de naaf doen scheuren. De turbine met verticale as ondervindt deze belasting niet.

Geschikte locatie

De hoge turbine en lange bladen van de horizontale turbine werken alleen goed in wijd open ruimtes. Verticale turbines zijn over het algemeen veel compacter en kunnen met minder beperkingen op daken van gebouwen en andere stedelijke locaties worden geplaatst. De lage hoogte van de verticale unit maakt hem ook geschikt voor gebieden waar de wind versnelt tussen gebouwen of over heuvels.

Marktkeuze

Hoewel de turbine met verticale as enkele voordelen heeft ten opzichte van het horizontale ontwerp, hebben energieontwikkelaars op grotere schaal heeft de lay-out van de horizontale as gekozen en de productie van de verticale as overgelaten aan kleine commerciële operators of particulieren. De horizontale as is gemakkelijker te begrijpen en voldoet aan de verwachtingen van hoe een windturbine eruit moet zien. Fabrikanten van verticale assen zijn van oudsher het voorwerp geweest van overdreven claims en hebben argwaan gewekt bij potentiële investeerders in de technologie.

Yayım tarihi
wetenschap olarak sınıflandırılmış

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir