Waar is Fethiye? Geografische kenmerken van Fethiye, het paradijs op aarde

Waar is Fethiye? Geografische kenmerken van Fethiye, het paradijs op aarde
Waar is Fethiye? Geografische kenmerken van Fethiye, het paradijs op aarde

Waar is Fethiye? Welke stad Fethiye hoort bij de hemel op aarde? Wat zijn de geografische kenmerken van het district Fethiye?

Fethiye is het district en het centrum van de provincie Muğla. Het heeft 4 subdistricten (Eşen, Kemer, Seki, Yeilüzümlü) en 81 dorpen. Ten zuidoosten van de provincie; Dalaman en Köyceğiz vanuit het westen, Denizli’s Çameli en Burdur’s Altınyayla vanuit het noorden, de districten Elmalı en Kaş in Antalya vanuit het oosten en de Middellandse Zee vanuit het zuidwesten.

Fethiye Ölüdeniz Resimleri

Fethiye Ölüdeniz { 5}

Het land van het district stijgt naar het oosten en zuidoosten vanaf de kustvlaktes, die beginnen bij de kust, zich uitbreiden en op sommige plaatsen smaller worden. Net achter de stad, op de Baba-berg, bereikt een hoogte van bijna 2.000 m (1.975 m) 2.047 m in Göktepe in het noorden en 3.000 m in het oosten (Akdağ 3.024 m). De Eşen-stroom (Kocaçay) stroomt in de noord-zuidrichting en vormt de oost-zuidoostelijke grens van het district. De kreken Üzümlü en Kargı zijn de andere grote rivieren. Het mediterrane klimaat is dominant. De zomers zijn heet en droog, de winters zijn mild en regenachtig.

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 18,8 ° C en de hoeveelheid neerslag is 933 mm. Vanwege de ligging en openheid voor vochtige wind uit het zuiden, valt er veel neerslag. Parallel hiermee is de bosbedekking rijk (rode den, jeneverbes, eik, ceder). Lagere bezuinigingen zijn bedekt met dichte maquis-ensembles. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn landbouw, mijnbouw en toerisme. Bij de landbouwproducten komen de olijven- en groenteteelt op de eerste plaats, vooral groenten buiten het seizoen. De glastuinbouw is wijdverbreid in grote gebieden. Onder de graanproducten, tarwe, maïs, gerst; Naast de katoenteelt tussen industriële planten, worden oliegewassen zoals sesam, pinda’s en zaden verbouwd.

Fethiye Kelebekler Vadisi

Citrusvruchten (sinaasappel, mandarijn) nemen de eerste plaats in bij de fruitteelt. Mijnbouw is de op een na grootste bron van inkomsten. De belangrijkste chromietafzettingen van Turkije bevinden zich op het grondgebied van het district. Visserij is ook een van de economische activiteiten. Het toerisme, dat zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, wordt steeds meer een belangrijke economische hulpbron. Het wijkcentrum, gelegen aan de oever van de binnenhaven in het oosten van de baai die zijn naam draagt, is 155 km verwijderd van het stadscentrum.

De brede kustboulevard versierd met palmbomen heeft een uitstraling die in lagen oprijst naar de steile hellingen erachter. Huizen in de stad zijn meestal twee verdiepingen hoog en wit. Het districtscentrum, dat in de loop van de historische eeuwen vele malen werd verwoest door aardbevingen, heeft een groot park aan de kust en een gewone nederzetting. De haven van Fethiye is een beschutte haven waar zowel vracht- als passagiersschepen aanmeren. Vooral in de zomermaanden brengen diverse binnen- en buitenlandse cruiseschepen veel toeristen naar de stad. Er zijn veel natuurlijke stranden in de buurt van de stad.

Fethiye Kelebekler Vadisi

De bekendste hiervan is de Dode Zee, een grote lagune. De Dode Zee ligt op 12 km afstand van de stad en is zowel over land als over zee te bereiken. In de plaats van het huidige Fethiye waren er ruïnes van de beroemde havensteden uit de Lycische periode. Bovendien behoren ook de beroemde rotsgraven die in de kalkstenen hellingen achter de stad zijn uitgehouwen, tot de Lycische periode. Fethiye was in die tijd een maritiem centrum en stond bekend als een erg drukke haven. Er zijn veel archeologische vondsten uit de Lycische periode in het archeologisch museum dat in 1965 in Fethiye werd opgericht.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir