Wat is koolstofarm staal? Wat zijn de kenmerken? Gebruiksgebieden

Wat is koolstofarm staal? Wat zijn de kenmerken? Gebruiksgebieden
Wat is koolstofarm staal? Wat zijn de kenmerken? Gebruiksgebieden

Wat is koolstofarm staal, waarvoor wordt het gebruikt? Hoe de bewerkbaarheid van staal met een hoog koolstofgehalte en hun eigenschappen te waarborgen.

Koolstofstaal bevat 0,7% tot 1,5% koolstof. Deze staalsoorten hebben een hoge hardheid en een lage taaiheid. De combinatie van deze eigenschappen maakt het ideaal voor lagertoepassingen waar slijtvastheid belangrijk is en drukbelasting minimaliseert brosse breuken die kunnen optreden bij trekbelasting. Sterkte tegen hardheid neemt toe naarmate het koolstofgehalte toeneemt. Naarmate de koolstof toeneemt, neemt de hardheid toe en begint de sterkte af te nemen. Naarmate het koolstofgehalte toeneemt, neemt de ductiliteit en bewerkbaarheid van het staal af.

yüksek karbonlu çelik

Koolstofstaal of gereedschapsstaal is bewerkbaar en hard. Het is echter kwetsbaar en moeilijk te verwerken. Het is moeilijk om te snijden, te buigen of te lassen. Door zwavel en kleine hoeveelheden lood of bismut of andere stoffen toe te voegen, wordt de bewerkbaarheid aanzienlijk verbeterd.

Carbonatatieproces

Het toevoegen van koolstof aan staal wordt meestal bereikt door gascarburatie – het staal wordt verwarmd in een zorgvuldig gecontroleerde koolstofatmosfeer. Verschillende gassen, waaronder koolmonoxide en koolwaterstoffen, zorgen voor een constant, laag koolstofgehalte. De aanwezigheid van andere gassen, waaronder waterstof, zorgt ervoor dat het staal tijdens het proces niet oxideert. Het resultaat is dat koolstof zich verspreidt naar staal. Door te veel koolstof toe te voegen, wordt staal broos en verliest het zijn taaiheid.

Hoe koolstof versterkt

Diffusie is de beweging van een materiaal van een gebied met een hogere concentratie naar een gebied met een lagere concentratie. De koolstof passeert het ijzerkristalrooster omdat de atomen klein genoeg zijn om dit te doen. Terwijl koolstofatomen reizen, vult het de bestaande ruimtes tussen metaalatomen. De roosterstructuur van het metaal wordt ook op een andere manier beïnvloed. De koolstof vervormt het rooster enigszins, waardoor het sterker en harder wordt.

Verbetering van de bewerkbaarheid

Koolstofstaal dat nabehandeld is met zwavel, heeft een veel grotere bewerkbaarheid. Het wordt geschikt voor het produceren van zeer sterke veren en gereedschappen, waaronder boren, geleiders, ruimers en ponsen, die vaak worden gebruikt in draaibanken voor het bewerken van cilindrische onderdelen en onderdelen met schroefdraad. Zwavel wordt normaal gesproken als een onzuiverheid beschouwd, maar in koolstofstaal dat een klein percentage mangaan bevat, zet zwavel het om in mangaansulfide-insluitsels. Mangaansulfide verstoort de spaanvorming in het bewerkingsgereedschap.

Gebruik Voors en tegens

Staal met voldoende sterkte en taaiheid is erg belangrijk, vooral waar andere staalsoorten worden verwerkt. Koolstofstaal is zowel gemakkelijk als relatief goedkoop te maken. Voor andere doeleinden moeten extra kosten worden gemaakt om de broosheid van het materiaal en het gebrek aan verwerkbaarheid te overwinnen. Dit kan de toevoeging van andere legeringsmaterialen of afwerking vereisen.

yüksek karbonlu çelik

Koolstofarme staalsoorten worden als volgt geclassificeerd

1) 0,7 tot 0,8% koolstof met staal. De treksterkte is ongeveer 1400 N / mm2 en de hardheid is 45–500 BHN. Deze staalsoorten worden gebruikt om:

 • koude beitels
 • sleutels
 • bekken voor bankschroeven
 • pneumatische boren
 • spoorwegen wielen voor onderhoud
 • Draad voor ruwbouw
 • Zaagbladen
 • Metaalzagen
 • Automatische koppelingsschijven

2)% Staal met 0,8 tot 0,9 koolstof. De treksterkte is ongeveer 600 N / mm2 en de hardheid is 500 tot 600 BHN. Gebruikt om dit type staal te maken:

 • Steenboren
 • Spoorbanen
 • Cirkelzagen
 • Machinebeitels
 • Koppelingsplaten
 • Bladveren
 • Muzieksnaren enz.

3) Staal met 0,90% tot 1,00% koolstof (gereedschapsstaal met hoog koolstofgehalte). De treksterkte is ongeveer 580 N / mm2 en de hardheid is 500-600 BHN. Het wordt gebruikt om dergelijk staal te maken:

 • veren (blad en spiraal)
 • sleutels
 • pennen
 • snijbladen

4) Staalsoorten met 1,0% tot 1,1% koolstof. Ze worden gebruikt om:

 • spoorwegveren
 • werktuigmachines
 • doornen
 • kranen

5)% 1 te maken Staal met 1 tot 1,2 koolstofatomen. Ze worden gebruikt voor het maken van:

 • Tappen
 • Spiraalboren
 • Draadmetalen matrijs
 • Messen enz.

6 ) Staalsoorten met 1,2 tot 1,3% koolstof. Ze worden gebruikt voor het maken van:

 • snijgereedschappen voor metaal, enz.
 • Ruimers

7) Staal met 1,3 tot 1,5% koolstof. Ze worden gebruikt voor het maken van:

 • Draadtrekmallen
 • Metaalzagen
 • Gekoeld ijzer, enz. Hulpprogramma’s voor vertalen
Yayım tarihi
wetenschap olarak sınıflandırılmış

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir