Wat is roestvrij staal? Waar is het van gemaakt? Eigenschappen van roestvrij staal

Wat is roestvrij staal? Waar is het van gemaakt? Eigenschappen van roestvrij staal
Wat is roestvrij staal? Waar is het van gemaakt? Eigenschappen van roestvrij staal

Wat is roestvrij staal? Wat en hoe wordt roestvrij staal gemaakt? Beknopte informatie over eigenschappen en productie van roestvrij staal.

Wat is roestvrij staal? Waar is het van gemaakt?

Roestvrij staal is een ijzer-koolstoflegering die meer dan 4 procent (meestal meer dan 10) chroom bevat. Chroom geeft het materiaal weerstand tegen corrosie en hitte. Andere elementen kunnen aan de legering worden toegevoegd om roestvrij staal van speciale kwaliteit te produceren. De belangrijkste van deze speciale soorten is roestvrij staal 18-8 (18 procent chroom, 8 procent nikkel) bereid onder toevoeging van nikkel. Andere belangrijke componenten die aan roestvrij staal worden toegevoegd, zijn niobium, mangaan, molybdeen, fosfor, selenium, silicium, zwavel, titanium en zirkoon.

Aangezien bij de productie van roestvrij staal hoge temperaturen en gevoelige chemische controle nodig zijn, worden deze legeringen al lange tijd in elektrische ovens vervaardigd. Bij deze methode worden de ovens vaak geladen met afvalmateriaal dat alleen de elementen bevat die in het eindproduct aanwezig moeten zijn. Onlangs is een techniek ontwikkeld die gebaseerd is op het eerst smelten van het materiaal in een elektrische oven en het vervolgens in een andere smeltkroes brengen met zuurstofbehandeling. Zuurstofgas verdund met argon om de reactie te normaliseren, wordt in het materiaal gespoten met een bovenliggende fakkel of door een gat in de bodem van de smeltkroes.

Roestvast staal kan worden geclassificeerd op basis van hun chemische samenstelling en reactie op warmtebehandeling: niet-hardbaar en 15-30 procent chroom met minder dan 0,2 procent. ferrietstaal met laag koolstofgehalte; martensitische staalsoorten die gehard kunnen worden door afschrikken en 10-18 procent chroom en koolstof bevatten in verschillende verhoudingen (meer dan 1 procent in sommige legeringen); Austenitische staalsoorten met 16-26 procent chroom, 6-22 procent nikkel en minder dan 0,25 procent koolstof. Austenitische staalsoorten die kunnen worden gehard zonder afschrikken, zijn de materialen met de hoogste corrosiebestendigheid.

paslanmaz çelik

Eigenschappen van roestvrij staal

Roestbestendig

Roestvrij staal is het meest roestbestendig. Bekend om zijn duurzaamheid, maar het materiaal is ook bestand tegen vele andere vormen van corrosie. Verschillende soorten roestvast staal zijn geschikt voor bepaalde toepassingen, zoals blootstelling aan de corrosieve effecten van zout water of chemicaliën. Speciale roestvaste staalsoorten zijn ook bestand tegen galvanische corrosie veroorzaakt door verschillende metalen en genereren spontaan elektrische stroom die metalen kan aantasten. De chemische samenstelling van roestvrij staal geeft het een complexe oxidecoating die in verschillende mate varieert en de corrosiebestendigheid van het materiaal geeft.

Supersterkte

Roestvrij staal behoudt het grootste deel van de algehele sterkte van normaal staal en heeft een breed scala aan sterkte en hardheid. Het kan worden geproduceerd met eigenschappen. Het wordt gebruikt in verschillende constructietoepassingen waar zowel sterkte als corrosiebestendigheid vereist zijn. Roestvrijstalen wapeningsstaaf, ook wel wapeningsstaal genoemd, wordt vaak gebruikt om structurele ondersteuning te bieden aan beton in bruggen waar contact met zout water gewoon staal vernietigt.

Chemisch aanpasbaar

Roestvrij staal is een legering van verschillende elementen. IJzer is de belangrijkste component. De combinatie van ijzer en koolstof levert staal op. Wanneer een derde element, chroom, wordt toegevoegd, wordt roestvrij staal verkregen. Materiaalingenieurs variëren de hoeveelheid van elk element en kunnen extra elementen zoals mangaan of fosfor toevoegen om verschillende soorten roestvrij staal te maken met eigenschappen die goed geschikt zijn voor een bepaalde taak. In totaal zijn er meer dan 100 soorten roestvrij staal beschikbaar voor industrieel ontwerpers.

Perfect Image

Roestvrij staal wordt veel gebruikt in architectonische en thuistoepassingen vanwege het aantrekkelijke uiterlijk en de duurzaamheid. Geselecteerde verwerkingsmethoden kunnen roestvrij staal produceren met een spiegelend oppervlak of een reeks speciale oppervlakken zoals mat, geborsteld staal of gestructureerd. Roestvrij staal kan ook magnetisch of niet-magnetisch worden gemaakt, waardoor ontwerpers meer mogelijkheden hebben voor maatwerk. Veel huishoudelijke apparaten, waaronder koelkasten, fornuizen en gootstenen, zijn over het algemeen gemaakt van roestvrij staal.

Yayım tarihi
wetenschap olarak sınıflandırılmış

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir