Wat is woestijn? Woestijnkenmerken, woestijnklimaat en ‘s werelds grootste woestijnen

Wat is woestijn? Woestijnkenmerken, woestijnklimaat en 's werelds grootste woestijnen
Wat is woestijn? Woestijnkenmerken, woestijnklimaat en 's werelds grootste woestijnen

Wat is een woestijn? Wat voor soort klimaat is een woestijnklimaat? Kenmerken van de woestijn en informatie over ‘s werelds grootste woestijnen, gebieden en woestijn.

Simpson Çölü

Woestijn; een droog klimaat en een totale jaarlijkse neerslag van niet meer dan 200 mm. is de naam die wordt gegeven aan grote gebieden met heel weinig regen. Regio’s waar de regen laag genoeg is om woestijnvorming mogelijk te maken, zijn onderverdeeld in oceaanwoestijnen, hete woestijnen en koude woestijnen. Oceaanwoestijnen komen voor in zeeën waar de luchtvochtigheid erg laag is als gevolg van luchtbewegingen.

Omdat er op dergelijke plaatsen weinig regen valt, ondanks de zeer hoge verdamping, is de hoeveelheid zout in de zee hoog. In koude woestijnen is de hoeveelheid neerslag laag en is de gemiddelde jaartemperatuur niet hoger dan 18 ° C. Koude woestijnen zijn te vinden in het midden van de continenten, in de regenachtige streken van de bergen en aan de randen van grote gletsjers. De Gobi-woestijn is de bekendste bekende koude woestijn. Hete woestijnen zijn de meest voorkomende en typische woestijnen. Hete woestijnen op het noordelijk en zuidelijk halfrond bevinden zich meestal in subtropische gebieden, vooral in de zone van 30 ° noorderbreedte. De totale oppervlakte van de woestijnen op aarde is 29 miljoen km2.

Tenere Çölü

In hete woestijnen is het temperatuurverschil tussen dag en nacht groot (50 ° C ‘s middags versus nachtvorst).

De uitzetting van het vocht dat zich ‘s nachts in rotsscheuren heeft opgehoopt, versnelt de fragmentatie en afbrokkeling van de rotsen. Woestijnstof wordt gevormd wanneer de zandkorrels elkaar raken en in kleinere stukjes breken. Hete woestijnen worden gevormd door de gesteentesoorten en oppervlaktevormen van de regio’s waar ze worden aangetast, en de klimatologische kenmerken. In omgevingen die worden gedomineerd door kale rotsen, worden paddestoelvormige rotsen gevormd door het effect van erosie. Het heuvelachtige land wordt gespleten door zware regenval. De bases van de valleien gevormd door de stortbuien zijn vlak.

Het water dat met de regen meegaat, verdampt snel. De gebieden waar de stenen meegesleurd door de overstromingen zich verspreiden, worden steenwoestijn genoemd. Als gevolg van het feit dat de stenen in ronde kiezelstenen veranderen, ontstaan ​​kiezelwoestijnen. Ongeveer 1/5 van het totale woestijngebied bestaat uit zandwoestijnen. Bewegende heuvels komen tevoorschijn terwijl het zand wegdrijft met de kracht van de wind. Stortregens creëren oases van water die zich op sommige plaatsen in de woestijn verzamelen.

Çöl kumu

Woestijnzand – Woestijnzand

lagen ontstaan. Er zijn heuvels die tot 100 m hoog kunnen worden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat woestijnvorming snel toeneemt als gevolg van het onevenwichtige gebruik van bos, water en bodem in het licht van de toenemende bevolking. De Grote Sahara-woestijn, die 9 miljoen km2 breed is, heeft zich de afgelopen 50 jaar uitgebreid naar het zuiden van 650.000 km2. Het woestijngebied in Soedan groeit 5-10 km per jaar.

De grootste woestijnen ter wereld (km2) Afrika B. Sahara 9.065.000 Libië 1.683.500 Kalahari 712.250 Nubië 271.950 { 6} Australië Great Sand Desert 414.400 Great Victorya “Desert 328.930 Gibson Desert 220.150 Azië Arabische woestijn 1.295.000 Rubulhali 647.500 Syrië 329.750 Nufud 129.500 Gobi 1.036.000 Tumble Makan 328.930 Karakorum 271.950 Tar 271.950 Amerika Patagönya 673.400 Atacama 178.347

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir