Wat zijn de geografische kenmerken van de provincie Malatya (klimaat, vegetatie, economie)?

Wat zijn de geografische kenmerken van de provincie Malatya (klimaat, vegetatie, economie)?
Wat zijn de geografische kenmerken van de provincie Malatya (klimaat, vegetatie, economie)?

Waar is de provincie Malatya? Informatie over de districten, het klimaat, de begroeiing, de oppervlaktevormen en kenmerken van de provincie Malatya.

Malatya

  • Oppervlakte: 12.313 vierkante kilometer
  • {7 } Districten: Central, Akçadağ, Arapkir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pötürge, Yazıcıhan, Yesilyurt.

Oost-Anatolië ‘ De stad ligt in het Boven-Eufraatgedeelte en het centrum van deze provincie is de stad. Gelegen tussen 37 ° 54 ° 03 ′ noorderbreedte en 38 ° 54-39 ° 08 oost lengte; Het is omgeven door Erzincan vanuit het noorden, Elazığ en Diyarbakır vanuit het oosten, Adıyaman vanuit het zuiden, Kahramanmaraş en Sivas vanuit het westen.

Oppervlaktepatronen

De provincie Malatya is over het algemeen bergachtig. Brede plateaus strekken zich uit ten westen van de rivier de Eufraat, ten noorden van het stadscentrum. Bergen zijn over het algemeen verlengstukken van het zuidoostelijke Taurusgebergte. Malatya-gebergte omringen de provinciale landen vanuit het zuiden. Deze zeer golvende bergen worden verscheurd door rivieren. Korudağ (2100 m), Karakaya Hill (2.545 m) Becbel Tepe (2.006 m), Bey Mountain of Şilan Tepe (2.545 m) Kelle Tepe (2.150 m), Gayrık Tepe (2.306 m) zijn de belangrijkste hoogten van het Malatya-gebergte. Bey Mountain (2.545 m) is het hoogste punt van de provincie.

Malatya Mountains; Het ligt tussen Besni, Adıyaman, Kahta en Malatya Plain. Het vulkanische Nurhak-gebergte, dat de noordelijke tak vormt van het zuidoostelijke Taurusgebergte, beslaat het gebied tussen de Sultan Suyu-vallei, Darende en Doğanşehir volledig; De vulkanische Tohma Suyu-vallei snijdt het Nurhak-gebergte in de provincie Malatya. Derment Mountain (2.428 m), Kepez Mountain (2.140 m), Akçadağ (2.015 m), Kuşkaya Hill (1.922 M) zijn de belangrijkste hoogten op het Nurhak-gebergte. De uitbreidingen in noordoostelijke richting dragen de naam van het Akçababa-gebergte. De belangrijkste hoogten van het Akçababa-gebergte, gelegen tussen de Tohma-stroom en de Kuruçay-valleien, zijn de Kuyucakbaşı-heuvel (1.734 m), de Akçababaçlı-heuvel (2.164 m), Alibaba-heuvel (1.857 m) en de Leylek-berg (2.052 m). In het noorden daalt de Yama-massa, waarvan het grootste deel zich in Sivas bevindt, naar het zuiden.

De bergen die zich uitbreiden naar Kuruçay in het westen en naar de Eufraatvallei in het oosten, hebben een vulkanische structuur.

m), Lake Mountain (2,402 m) zijn de belangrijkste hoogten van de massa binnen de stadsgrenzen. De provinciale gronden zijn bedekt met brede plateaus. Plateaus zijn geconcentreerd in het zuiden, westen en noorden. Degenen in het zuiden zijn over het algemeen verzameld op het Malatya-gebergte, de belangrijkste zijn de Mandal- en Elemendik-plateaus. De plateaus die in het westen zijn gegroepeerd, worden gesplitst door het Tohma Water en zijn takken. De hoogte is minder dan de plateaus in het zuiden (minder dan 1.500 m), de belangrijkste zijn de Büyük en Küçük Kuruca plateaus rond Akçadağ. De plateaus in het noorden zijn over het algemeen verspreid over de hellingen van de Yama-berg. De structuur van de brede en vlakke plateaus krijgt een steiler aanzien naarmate de Eufraatvallei nadert. Het Sarıçiçek-plateau is het belangrijkste. De provinciale gronden in het bovenstroomgebied van de rivier de Eufraat worden geïrrigeerd door de Eufraat en haar zijrivieren De irrigatie van de rivier de Eufraat die uit het Keban-meer stroomt is Elazig-Malatya in het oosten van de provincie; Het maakt deel uit van de grens tussen Malatya en Diyarbakır in het zuidoosten. Het stroomt in de Straat van Kömürhan gedurende 100 km boven de grens tussen Malatya en Elazığ.

Malatya

De belangrijkste rivieren van de provincie zijn Tohma Stream en Kuruçay. Tohma-stroom, geboren in Uzunyayla in het westen met de naam Ayvalı Tohma-stroom, fuseert met Hacılar Tohma, die oprijst uit het Tahtalı-gebergte, door de Şugul-straat loopt, de Malatya-vlakte bevloeit en samenkomt met de Eufraat. Medik Dam is erop gebouwd. Halavun, Epreme, Dipsiz, Horata, Orduzu streams, Sultan Suyu en Beyler Creek voegen zich bij Tohma. Kuruçay rijst op uit het Yaman-gebergte en voegt zich bij de Fırat in de ambarlı-regio door een klein moeras te vormen. De Sürgü-stroom, die in het zuidwesten van de provincie stroomt, komt uit de zuidelijke hellingen van de Karakaya-heuvel in het westen van het Malatya-Taurusgebergte en sluit zich aan bij Göksu, een van de belangrijke takken van de Eufraat. De Sürgü-dam erop wordt gebruikt voor irrigatie. Veel rivieren, grote en kleine, zijn rechtstreeks met de Eufraat verbonden, of als takken van andere rivieren.

Klimaat en vegetatie

In de provincie Malatya is het landklimaat dominant, met hete en droge zomers en koude winters. Door de gunstige ligging van de Malatya-vlakte worden echter ook regionale klimaatkenmerken in de buurt van het mediterrane klimaat waargenomen. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur is 13,7 ° C, de koudste maand is januari en de warmste maand is juli. De gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag is 382,6 mm en de neerslag valt over het algemeen in de lente- en herfstmaanden. Vegetatie is over het algemeen zwak, bosbedekking is zeer onvoldoende. De bosbedekking, die is afgenomen als gevolg van grootschalige overexploitatie, veldkap en begrazing van dieren, is vervangen door de steppen. Het Malatya-gebergte in het zuiden is bedekt met de overblijfselen van oude eikenbossen. Op sommige plaatsen vermengen jeneverbesbomen zich met eiken. In het westen zijn de overblijfselen van rode dennenbossen te zien op de hellingen die uitkijken op de Sultansuyu-vallei. Eiken ensembles zien er dichter en hoger uit in het noorden met Doğanşeher en Pötürge omgeving. Populier en wilg worden verbouwd op de bodem van de vallei.

44 plaka malatya

Economie

Landbouw neemt een belangrijke plaats in in de economie. Tarwe heeft het grootste aandeel in granen. Gerst, maïs, rijst zijn andere granen die worden verbouwd. Overige landbouwactiviteiten; peulvruchten (kikkererwten, bonen, linzen, wikke, wikke), suikerbiet, tabak, katoen, oliehoudende zaden, knolgewassen. Malatya neemt een belangrijke plaats in qua fruitteelt in Oost-Anatolië en het hele land. Irmak boylan is bedekt met boomgaarden. De fruitteelt is zeer ontwikkeld in Darende, Akçadağ, Hekimhan, Arguvan en Central District.

Malatya Kayısısı

Malatya-abrikoos

Abrikoos, met de naam Malatya.

Abrikoos wordt intensief geteeld in Central, Lower Banazı, Yesilyurt, Barguzu, Kilayik, Tecde, maar wordt bijna overal in de provincie geteeld waar het geschikt is. Turkije’s abrikozenproductie 30-40% wordt gehaald dan de Malatya. Als Turkije de eerste plaats in de wereld inneemt, geloofde het dat abrikozen bij de productie, de productie het belang van Malatya-abrikozen beter begrepen. De wijnbouw is sterk ontwikkeld in de provincie. De wijngaarden zijn intens tussen Darende en Pötürge. In de vallei worden verschillende soorten druiven verbouwd. De meest ontwikkelde groenteteelt van Oost-Anatolië vindt plaats in de provincie.

Hoewel veehouderij belangrijk is, is de bijdrage van Oost-Anatolië aan de economie veel lager dan die van veel provincies. Hoewel weilanden en weilanden een groot gebied beslaan, is hun voedingskwaliteit laag en is de vegetatie zwak. De veeteelt is niet ontwikkeld. Kleine herkauwers (schapen, geiten) komen vaker voor. IJzer, chroom, lood, asbest en koper zijn de belangrijkste ondergrondse bronnen. IJzer wordt gewonnen uit de regio Hekimhan.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir